FUFU
Waar is dat feestje?
Binnenkort is er een groot feest in het dorp. De vrouwenbeweging bestaat vijf jaar. Er moet nog veel gebeuren om het feest voor te bereiden. Nico’s mama helpt mee. Samen met de andere vrouwen besprak ze hoe deze dag zal verlopen. Alle families van het dorp zijn uitgenodigd!
Bij het begin van het feest zullen enkele vrouwen bedankt worden omdat ze andere vrouwen in het dorp vaak helpen. Nico kijkt al uit naar de toespraak van de dorpschef.
Hij zal weer wijze woorden zeggen over samenwerken.
Dansende vrouwen? Vrolijke melodie?
Nico zag in het dorp de vrouwen al oefenen voor de dans die ze op het feest zullen opvoeren. De muzikanten werden ook gevraagd en zijn vandaag met de repetities gestart.
Niet enkel de muziek zal het feest opfleuren. De mooiste panjes en boeboes zullen aangetrokken worden. De mama van Nico beloofde dat hij zijn nieuwe boeboe mag aandoen. Maar dan moet hij goed meehelpen met de voorbereidingen.
Wil je al even de sfeer opsnuiven?
Kom in het ritme!
Wat schaft de pot?
Nico’s mama is verantwoordelijk voor het groepje vrouwen dat op het feest de maaltijd zal bereiden. Ben je benieuwd wat er op het feestmenu staat?
Klik op de afbeeldingen om een grotere versie te zien.
Een maaltijd is niet volledig zonder fufu op het menu. Het is een basisgerecht in de Congolese keuken. Ook bij de feestmaaltijd mag dit niet ontbreken.
Fufu is een bol deeg die gemaakt wordt van maïsmeel en maniokmeel. Dit meel wordt gemaakt van de maniokwortel.
Wil je zien hoe fufu wordt klaargemaakt? Ga met de pijl naar de volgende pagina.
Draaien in de pot: fufu maken
In dit filmpje kan je zien hoe fufu wordt klaargemaakt.
Let ook op het kookgerei van deze Congolese mama!
Mijn of jouw bord?
Als de fufu klaar is verdelen de mama’s ze in mooie ronde deelbollen.
Klik op de afbeeldingen om een grotere versie te zien.
Eens geserveerd, plukt iedereen met zijn vingers stukjes van deze deegbol. Fufu smaakt nog lekkerder als je het samen met klaargemaakte groenten of een heerlijk pindasausje in je mond stopt.
Samen eten uit dezelfde kom én met je vingers… dat maakt de maaltijd extra leuk!
Om duimen en vingers bij af te likken
Kijk hoe Nico de fufu tussen zijn vingers rolt!
Wat schaft de pot nog?
De vrouwen die de feestmaaltijd bereiden, beslisten om ook saka saka klaar te maken. Dit wordt gemaakt van de bladeren van de maniokplant. Het lijkt een beetje op spinazie.
Van stok tot maniok
Jullie weten ondertussen al dat fufu en saka saka allebei klaargemaakt worden met delen van de maniokplant. Zowel de wortel als het blad zijn eetbaar.
Om maniok te planten, heb je een volgroeide plant nodig. De hoofdtak van de struik verdeel je in kleine stokken van zo’n 25 cm. Deze stokken worden terug in de aarde gestopt. Hieruit onstaat een nieuwe maniokplant.
Maak de oefening en kom meer te weten over deze plant.
Plaats een tekstkaart bij de passende foto.
Tip: Wil je de oefening op het volledige scherm zien, klik dan op het icoon in de rechter bovenhoek.
Bronnen afbeeldingen:
“Cassava cuttings at 25 cm high” by International Institute of Tropical Agriculture is licensed under CC BY-NC 2.0
Hip hoi, jullie zijn er geraakt!
Nu je alle informatie bekeken hebt, kan je enkele kernwoorden noteren op je kladblad.
Ga terug naar het bord en ontdek de andere ingrediënten.
Gebruik de knop onderaan.